CEOLĪTA PRIEKŠROCĪBAS: 10 IEMESLI «PAR» UN NEVIENA — «PRET»!

Vispirms jānoskaidro, kas ir ceolīti.
Nosaukums «ceolīts» celies no diviem grieķu vārdiem: «ceo», kas nozīmē «vārīties» un «litos» – «akmens». Tātad ceolīts ir — akmens, kurš «vārās». Ceolīti paaugstinātā temperatūrā patiešām ir spējīgi piebriest, uzpūsties.  Taču sadzīvē mūs interesē citas tā īpašības. Pirmkārt, spēja uzsūkt un atdot ūdeni atkarībā no apkārtējās vides temperatūras un gaisa mitruma. Otrkārt, to jonu apmaiņas aktivitāte, tādēļ ka ceolīti atkarībā no apstākļiem izdala, bet pēc tam atkal uzsūc atpakaļ dažādas vielas.


Jeļena Nikolajeva,
diplomēta agronome,
ainavu dizainere.

Ceolītu izmantošanas galvenie virzieni:

  • lauksaimniecība (augkopība, lopkopība, putnkopība),
  • vides aizsardzība  (ūdens attīrīšana dabiskos un mākslīgos rezervuāros, dīķu tīrīšana zivju audzēšanai, dzeramā ūdens un notekūdeņu attīrīšana, ar radionuklīdiem piesārņotu augsņu attīrīšana),
  • apzaļumošana un ainavu veidošana,
  • rūpniecība un būvniecība.

Mūs, protams, pirmām kārtām, interesē ceolītu vērtīgās īpašības, kuras izmantojamas zemkopībā. Augkopībā izmanto ceolīta šķembas, kas tiek ražots, samaļot un sadalot frakcijās  ceolīta tufu. Tās tiek veiksmīgi izmantotas gan atklātā laukā, gan siltumnīcās. Izanalizēsim sīkāk tā labās īpašības.

1 . Ceolīts uzlabo augsnes fizikālās īpašības – aerāciju, mitruma spējas, samazina skābumu.
Tas nozīmē, ka sastāva ziņā smagās, slikti strukturētās māla augsnēs, pateicoties ceolīta klātbūtnei, palielinās ūdens caurlaidība  un aerācija  (gaisa caurlaidība). Un līdz ar to no minerālu sastāva viedokļa auglīgās mālainās augsnēs kļūst ideāli piemērotas augu kultūrām. Turpretim vieglā smilšainā augsnē ceolīta klatbūtne  palielina mitrumu, t.i., spēju saglabāt mitrumu. Tas uzsūc un saglabā augu sakņu zonā ievērojamu daudzumu (līdz 40 – 70% no sava svara) ūdens un atdod to, augsnei pakāpeniski izžūstot. Šī īpašība padara ceolītu par neaizstājamu dārzu, zālāju, puķu dobju veidošanā smilšainās augsnēs, jo tas optimizē laistīšanas režīmu un ietaupa ūdeni.

2.  Ceolīts ir labs mēslojums, jo tas bagātina augsnes ar vērtīgām minerālvielām – nātriju Na, kāliju K, kalciju Ca, silīciju Si.

3. Ceolīts darbojas kā akumulators un elementu kustības kontrolieris augsnē. Saskaņā ar statistikas datiem no 35 līdz 50% minerālmēslu izskalojas no augu sakņu zonas un nonāk gruntsūdeņos un augsnē, piesārņojot tos. Pateicoties savām jonu apmaiņas īpašībām, ceolīti absorbē un saglabā barības vielas sakņu zonā.  Slāpekļa izskalošanās tiek samazināta 4-5 reizes. Kopumā  mēslojuma uzņemšana augiem uzlabojas par 20-40%. Tas ļauj samazināt mēslojuma izmaksas  un novērst gruntsūdeņu piesārņošanu.

4. Ceolīts novērš toksisko vielu un radionuklīdu iekļūšanu augos. Ceolītu klātbūtne augsnē palīdz samazināt  tās slāpekļa nitrifikācijas pakāpi, rezultātā nitrātu saturs augļos un dārzeņos ievērojami samazinās. Turklāt, ceolīts absorbē augsnē esošos radionuklīdus un smagos metālus, pārveido tos saistītā formā, un tādējādi novērš augu intoksikāciju.

5. Ceolīti padara  efektīvākus  augu ķīmiskās aizsardzības līdzekļus (pesticīdus) un ļauj  samazināt apsmidzināšanu skaitu. Pateicoties savai porainajai struktūrai, ceolīti uzkrāj sevī augu aizsardzības ķimikālijas un piedalās jonu apmaiņas procesā. Tas ļauj uz ilgu laiku aizsargāt  augus pret sēnīšu slimībām, kukaiņiem un grauzējiem, cīnīties ar vīrusiem un kaitīgajam baktērijām, kas uzbrūk augiem, ļauj retāk apsmidzināt ar pesticīdiem, samazinot izmaksas un mazinot kaitējumu videi.  

6. Ceolīts veicina mikrobu aktivitāti un augsnes veselību.
 Ceolīta iespaidā, kurš optimizē gaisa un ūdens mitrumu, bagātina augsni ar minerālvielām un novērš augsnes piesārņošanu, augsnē pastiprinās derīgo mikroorganismu aktivitāte; tādējādi palielinās tās veselība un auglība.  

7 . Ceolīts uzlabo ražas kvalitāti un ekoloģisko drošību.
Likumsakarīgi, ka augi, kas aug ar  ceolītu bagātinātā  augsnē, dod kvalitatīvāku un videi draudzīgāku ražu. Pastāv uz ceolīta izmantošanu balstītas tehnoloģijas, kas ļauj iegūt absolūti ekoloģiski tīrus lauksaimniecības produktus. Ar  kūtsmēsliem piesātināts ceolīts, kas iestrādāts augsnē, kļūst par ilglaicīgas darbības komplekso mēslojumu ar pagarinātu darbības laiku, kura faktiskā ietekme ilgst vairākus gadus, atkarībā no augsnes īpašībām un lauksaimniecības metodēm. Augkopības produkti, kas audzēti, izmantojot šādu – ar  organiku bagātinatu ceolītu, ir absolūti tīri un droši.  
8. Uz ceolīta izmantošanas fona palielinās kultūraugu ražas.
Visas iepriekš minētās pozitīvās izmaiņas augsnē, kas rodas mijiedarbībā ar ceolītu, veicina to, ka augi attīsta spēcīgu sakņu sistēmu un veģetatīvo masu, tie kļūst izturīgāki pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem un mazāk slimo. Atkarībā no augsnes īpašībām, ceolīta pielietošana palielina ražu par 17-30% pirmajā gadā un par 20-50% – otrajā.

9 . Ceolīts ir universāls materiāls, kas sniedz labumu visām augu grupām. Vidējais ceolīta kā augu piebarošanas līdzekļa patēriņš dārzeņiem (tomātiem, gurķiem, paprikai, kartupeļiem u.c.), ogām (zemenes, avenes, jāņogas) – 25-50 kg/100 kv.m. Stādot augļu kokus un dekoratīvos kokus, izlietojuma norma ir 1-3 kg uz vienu stādāmo bedrīti, bet stādot ogulājus  un dekoratīvos krūmus (ieskaitot rozes, jasmīnus, ceriņus u.c.)  –  0,5-1,0 kg uz vienu augu. Konteinerstādu audzēšanas gadījumā ceolīta izlietojums ir  – 1 kg uz 4 kg augsnes.  Zālāja ierīkošanas gadījumā materiāla izlietojums ir 25-30 kg/100 kv.m.

10. Ceolīts ir lielisks substrāts siltumnīcām. Kūdras un ceolīta maisījums dod dārzeņu ražas pieaugumu līdz 60 %, vitamīnu saturs dārzeņiem pieaug par 70% un nitrātu apjoms  tiek samazināts par 62 %. Tas uzlabo arī dārzeņu un ziedu stādu  audzēšanas apstakļus. Stādi attīstas ātrāk, veidojas spēcīgi un veselīgi. Patēriņš: 1 daļa ceolīta uz trim daļām augsnes.
Tādējādi, ceolīta izmantošana ir ekonomiski un ekoloģiski pilnīgi pamatota un ir pelnījusi tās pielietošanu  plašā zemes izmantošanas diapazonā, sākot no lielām profesionālām lauksaimnieciskās ražošanas struktūrām un beidzot ar amatieru piemājas dārziņiem.  Šī minerāla unikālās īpašības ļauj vienlaicīgi atrisināt visaktuālākās problēmas. Pirmkārt, dod ievērojamu ražas pieaugumu dārzeņkopībā,  dārzkopībā, augkopībā, nodrošinot kvalitatīvu un ekoloģiski vērtīgu ražu. Otrkārt, palīdz saglabāt un uzlabot augsnes auglību un apkārtējās vides veselību. Treškārt, ļauj ietaupīt izmaksas un darbaspēku.

Iespraudums

Dabīgos ceolītus atklāja Zviedrijas mineralogs Kronštedts 1756. gadā. Mūsdienās šo minerālu krājumi ir atrasti daudzās valstīs: Francijā, Itālijā, Ungārijā, Bulgārijā, Vācijā, Japānā, kā arī mūsu kaimiņzemēs Krievijā un Ukrainā, kur unikālās minerālu īpašības tiek plaši izmantotas daudzās tautsaimniecības nozarēs. Lielākajā daļā zinātniski un tehniski attīstīto valstu tiek izmantoti arī mākslīgi sintezētie  ceolīti – naftas ķīmijas rūpniecības vajadzībām. Ceolīti tagad ir pieejami par labu cenu Latvijā.

Pārpublicēts no interneta vietnes:

http://www.ssad.lv/index.php/latviesu-valoda/ceolta-prieksrocibas-10-iemesli-par-un-neviena-pret.html